Σχέδιο Δράσης για εφαρμογή ψηφίσματος 1325 ΣΑ ΟΗΕ ενέκρινε το Υπουργικό

Το πρώτο πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συνεδρίας του στις 22 Δεκεμβρίου.

Η υλοποίηση των προνοιών του ψηφίσματος 1325, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών που αποσκοπεί, ως θέμα προτεραιότητας, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων μέσα από την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και την εγκαθίδρυση σχετικών συνεργασιών και συνεργείων με άλλα Κράτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται πως η έγκριση του εν λόγω Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2021-2025, που καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και σε συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 1325 από το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Το εν λόγω Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες που καλύπτουν, αντίστοιχα, τη Συμμετοχή και Ενδυνάμωση, την  Προστασία, την Πρόληψη και την Προώθηση/Ενημέρωση για το Ψήφισμα, και έχει ως βασικό στόχο την αναγνώριση των δυσανάλογων και πρωτοφανών συνεπειών των ενόπλων συγκρούσεων στις γυναίκες και την αξιοποίηση των εμπειριών τους στην πρόληψη και στην επίλυση των συγκρούσεων και στην διαφύλαξη της ειρήνης.

Μέσα από το Σχέδιο, τίθεται το πλαίσιο για μια συνεκτική οριζόντια πολιτική, η οποία θα δημιουργήσει μεταξύ άλλων τις κατάλληλες συνέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με την ευκαιρία της υιοθέτησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί και δημόσια την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, τις συναρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη συνεργασία στο πλαίσιο του καταρτισμού του Σχεδίου. 

Αναφέρει πως το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα μια κυπριακή ΜΚΟ επιλέγηκε ως μια εκ των τεσσάρων οργανώσεων που συμμετείχαν σε  συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Ψήφισμα 1325 και την υλοποίηση του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την υιοθέτησή του, αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση τυγχάνουν και διεθνούς αναγνώρισης.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, ενισχύει την προσπάθεια για επίτευξη πλήρους και ουσιαστικής ισότητας, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία των κοινωνιών, δημιουργώντας τη βάση και τις προοπτικές για αειφόρο ανάπτυξη.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,